Skip to main content
Vilhon Paja

Vilhon Paja

Vilho Väisälän paja koostuu kolmesta tilasta: Vilhon pajasta, piiripajasta ja varastosta. Vilhon pajassa on 30 työpistettä, joista jokaisessa on tietokone, säädettävä virtalähde ja multimittari. Tietokoneilla voidaan ohjelmoida mikrokontrollereita, suunnitella sähköisiä piirejä, mallintaa 3D-malleja, tehdä graafista suunnittelua rakentaa uusi ohjelmistoja.

Pajalle pääsy

Vilho Väisälän paja on avoinna TUAS-rakennuksen (Maarintie 8) aukioloaikoina. Tyypillisesti tämä tarkoittaa ma-to klo 07:45-20:00 ja pe 07:45-18:00. Opiskelijat, joilla on pääsy rakennukseen, voivat toki käyttää pajaa silloin kun sinne pääsevät.

Pajakurssit ovat kasvaneet sen verran isoiksi, että tiloihin ei välttämättä mahdu kurssiharjoitusten aikaan muita kuin kurssilaisia. Huomioithan kurssien lukujärjestyksen ennen pajalle menoa. Kurssilaisilla on aina etuajo-oikeus pajalle oman kurssinsa harjoitusaikana.

Vilhon Paja

3D-tulostus

Pajan 3D-tulostimet ovat lähinnä Ultimaker-perheestä. Ne ovat sen verran helppokäyttöisiä, että voimme antaa opiskelijoiden käyttää niitä omin päin. Lisäksi kyseiset tulostimet ovat myös sen verran helppohoitoisia, ettei pajahenkilökunnan tarvitse käyttää ylen määrin aikaa ja vaivaa niiden pitämiseksi työkunnossa.

Pajalla tulostetaan pääasiassa PLA-muovia, joka on termoplastista polyesteriä. Tuloksena syntyy kovia muovipalikoita. Pajalla on myös hienompi 3D-printteri (Lisa Pro), joka toimii sintraus-periaatteella (SLS, selective laser sintering) ja sillä pystytään veistämään hieman eksoottisempia muotoja vinyylistä. Lisa on kuitenkin sen verran itsepäinen, että sitä saa käyttää vain pajahenkilökunta.

Vilhon Paja

Piirilevyjen jyrsintä

Vilhon pajasta löytyy myös piirilevyjyrsin, LPKF-S62 Protomat. Se on vanha ja vaikeakäyttöinen, mutta sillä saadaan tehtyä hienoa jälkea assistenttien avustuksella. Käytämme sitä räätälöityjen piirikorttien tekoon ja viimeistelemme piirit Piiripajassa etsaamalla. S62:lla saadaan tehtyä aihiot sekä yksi- että kaksipuolisiin piirilevyihin.

Vilhon Paja

Laserleikkaus

Laserleikkaus on hyvä vaihtoehto 3D-printtaukselle, koska sillä saadaan valmis palikka ulos koneesta paljon nopeammin kuin 3D-tulostimesta. Lisäksi kappale on verrattain paljon tarkemmin veistetty kuin Ultimakerien sulatettu filamentti. Tarkkuutta vaatisissa protoissa laserleikkaus onkin suositeltavampi tapa tehdä tarvittava palikka.

Vilhon Paja

Fyysinen protoilu

Vilhon pajasta löytyy oma alueensa rakentelulle. Sen vieressä on helposti saatavilla materiaaleja erittäin karkeiden ja melko karkeiden fyysisten prototyyppien tekoon. Materiaalit, kuten pahvi- ja kapalevyt sekä puristettu polystyreeni (XPS) ovat erinomaisia tarpeita nopeiden mallien tekoon. Hyllystä löytyy myös akryylilevyjä, joita voidaan leikata laserleikkurilla. Vilhon pajassa tehdään pieniä protoja, mutta Aallon paja-ekosysteemistä löytyy eri kokoisiin ja näköisiin tarpeisiin sopiva.

Piiripaja

Piiripaja

Piiripajalla räätälöidään piirilevyjä. Huoneessa on kuusi ESD-suojattua työpistettä. Työpisteellä hommia tehtäessä mahdollinen hihaan jäänyt staattinen sähköpurkaus valuu voimattomana maahan, eikä tuhoa tärkeitä komponentteja. Työpisteissä on myös kaikenlaisia muita välineitä kuten tarkkuusjuottamiseen sopivia kolveja, pintaliitosjuottamiseen tarvittavaa välineistöä, mikroskooppeja ja suurennuslaseja, apukäsiä piirilevyjen pitelyyn, oskilloskooppeja, signaaligeneraattoreita ja käsityökaluja. Piiripaja on elektroniikkanörtille taivas.

Pajalle pääsy

Piiripajalle vaaditaan erillinen pääsyoikeus. Oikeuden voi saada joko osallistumalla pajakurssille, jossa hyödynnetään piiripajaa tai sitten osoittamalla jollekin paja-assarille, että osaa käyttää piiripajaa turvallisesti ja siivosti. Piiripajan käyttöoikeus voidaan peruuttaa, jos sen käytössä ilmenee ongelmia. Käyttöoikeutta haetaan idm.aalto.fi -järjestelmästä. Hakemuksen yhteydessä on selvitettävä, miksi tarvitsee pääsyn piiripajaan.

Piiripaja Workstation
Circuit Shop Oscilloscopes
Circuit Shop SMD Oven
Circuit Shop UV Etching Machine
Circuit Shop Soldering with HDMI Microscope
Circuit Shop Soldering Closeup
Pajan varasto

Pajan varasto

Pajan varastosta löytyy opiskelijaprojektien useimmin tarvittavat komponentit, esim. sähkömoottorit, servot, rattaat, renkaat, anturit, jne. Ja jos jotain ei löydy, se voidaan hankkia.

Pajan komponenttien käyttäminen omissa projekteissasi

Meiltä löytyy kaikkea kiinnostavaa innostuneille sähkötekniikan opiskelijoille. Materiaalit ja komponentit on ensisijassa tarkoitettu Aallon opiskelijoille, jotka tekevät jotain pajaan liittyvää opintokokonaisuutta, kuten kurssia, loppuprojektia, kandi- tai dippatyötä. Tutkijoiden olisi syytä kysellä oman ryhmänsä vetäjältä tarvikkeita. Paja on tarkoitettu opiskelijoille.